Inghetata – desertul perfect pentru o vara torida!

Mai e putin si se apropie VARA…Pentru a-i rezista, avem nevoie de aliati care sa ne racoreasca din cand in cand ziua. Dintre acestia, cel mai delicios pare a fi… chiar inghetata. De aceea de aceasta data vom vorbi despre aventurile prin care inghetata a trecut pana sa-si castige savoarea cu care astazi ne incanta simturile.

Scurt istoric:

Din cele mai vechi timpuri, oamenii din Anatolia păstrau gheaţa depozitând-o în crevasele munţilor, pe care le acopereau cu nuiele, sau rogojini. Vara, scoteau mici cantităţi de gheaţă, le puneau în vase, le amestecau cu melasă şi le mâncau.Atunci când zahărul a intrat în viaţa lor de zi cu zi, odată cu descoperirea Lumii Noi, sucurile de fructe şi siropurile au început să fie preparate pentru a fi consumate iarna. Erau şi ele turnate peste gheaţă şi mâncate. Zapada proaspătă, amestecată cu melasă, este şi astăzi consumată în unele părţi din Anatolia. Varietatea cea mai cunoscută şi des asociată cu Turcia, este îngheţata bătută, numita Kahramanmaras. Extrem de densă, este agaţată în cârlige de măcelărie şi tăiată, în porţii, cu cuţitul. Se crede că a fost inventată încă din secolul al XVIII-lea. Ingredientul de bază, cel care îi conferă aroma unică şi o face deosebită de alte tipuri de îngheţată, este salep-ul, obţinut din rădăcina noduroasă a orhideei sălbatice măcinata într-o râşniţă. Kahramanmaras se serveşte în cupe, cornete sau sanviciuri de wafe.

Când Caterina de Medici s-a maritat cu ducele d’Orleans în 1533, a spus că a adus cu ea bucătarii săi italieni. care aveau reţete de sorbeturi şi îngheţate cu diverse arome. O sută de ani mai târziu, Carol I al Angliei, interesat şi el de îngheţată, a oferit o pensie pe viaţă cofetarului său ca să ţina secretă reţeta îngheţatei, astfel ca aceasta să fie o prerogativă regală.

Prima reţetă de îngheţată a apărut în Franţa, în 1674, în “Recueil de curiosités rares et nouvelles de plus admirables effets de la nature” a lui Nicolas Lemery. Reţete pentru sorbet au fost publicate de Antonio Latini, în ediţia din 1694 a “Lo Scalco alla Moderna”. Alte reţete de îngheţată au apărut în ediţia din 1692 a “Nouvelle Instruction pour les Confitures, les Liqueurs, et les Fruits” scrisa de Francois Massialot. Îngheţata preparată după reţetele sale avea însă o textură zgrunţuroasă.

În Italia, îngheţata este încă produsă în casă, ca un desert. Există însă mulţi fabricanţi, cei mai cunoscuţi fiind Corema-Telme, Technogel, Cattabriga, Matrix, Promag. Înainte de perioada în care cornetele de îngheţată au devenit populare în Anglia şi SUA, vânzătorii ambulanţi italieni ofereau îngheţata în mici păhărele, sau învelită în hârtie cerată, cunoscuta sub numele de “hokey-pokey”, termen provenit din italienescul “ecco un poco” (ia puţin).În Regatul Unit, prima reţetă de îngheţată a fost publicată la Londra de Mary Eales, în cartea ei de reţete din 1718.

Îngheţata modernă
În secolul al XVIII-lea, frişca, laptele şi gălbenuşurile de ouă au început să intre în componenţa     reţetelor, rezultând ceea ce se înţelege în zilele noastre prin îngheţată. Ediţia din 1751 a “The Art of Cookery, Made Plain and Easy” de Hanna Glasse prezenta o reţetă de îngheţată de mure. În 1768 a fost publicata “L’Art de Bien Faire les Glaces d’Office” de M. Emy, o carte de bucate dedicată în întregime reţetelor de îngheţată. Îngheţata a fost introdusa în SUA de coloniştii care au adus cu ei reţetele de acasă. În era colonizării, cofetarii, dintre care mulţi erau francezi, vindeau îngheţata în magazinele lor din New York şi alte oraşe. Benjamin Franklin, George Washington şi Thomas Jefferson erau cunoscuţi drept consumatori asidui de îngheţată. După 1830, când s-au răspândit maşinile de îngheţat, aceasta a devenit mai ieftină şi mai uşor de procurat. În 1843, Nancy Johnson a inventat primul răcitor cu gheaţă, de capacitate mică.

Mii de arome

Îngheţata a devenit populară în întreaga lume în a doua jumătate a secolului XX, după ce refrigerarea a devenit un procedeu ieftin, iar salariile au crescut în ţările dezvoltate la nivelul la care oamenii puteau să-şi permită micul lux al cumpărării ei. A fost o adevarată explozie de magazine şi de tipuri de îngheţată. Vânzătorii şi producătorii au început o adevărată competiţie a ofertelor originale şi ieftine. Restaurantele Howard Johnson se numeau ele însele “o lume cu 28 de arome”. Baskin-Robbins ofereau 31 de arome, “câte una pentru fiecare zi a lunii”. Astăzi, compania oferă mai mult de 1000 de varietăţi.        

Îngheţata moale
Un pas înainte a fost apariţia pe piaţă a îngheţatei moi. Un grup de cercetători chimişti (din care a făcut parte şi Margaret Thatchet) a descoperit o metodă prin care se putea dubla conţinutul de aer din îngheţată, fapt ce a permis producătorilor să utilizeze cantităţi mai mici de ingrediente şi, ca atare, să producă la preţuri mai scăzute. Îngheţata a cucerit rapid consumatorii care preferau texturi mai fine şi mai uşoare; astăzi, cei mai mulţi producători utilizează acest procedeu. Anii 1980 au marcat revenirea vechiului tip de îngheţată, mai groasă, vândută sub denumirea de varietăţi “premium”. Produsele de la Ben and Jerry’s, Beechdean, Haagen-Dazs şi Hilton Head Ice Cream intră în această categorie..

Cornetul de îngheţată
“Mrs. Marshall’s Cookery Book”, publicată în 1888, prezintă deja reţete de îngheţată servită în cornete, dar ideea lor este probabil mai veche. Agnes Marshall a fost o celebră scriitoare în domeniul culinar şi a popularizat mult îngheţata. A patentat şi a fabricat un aparat pentru prepararea îngheţatei şi a fost prima persoana care a sugerat lichefierea gazelor pentru a răci îngheţata.
Popularitatea cornetului pentru îngheţată a crescut foarte mult în timpul Târgului Mondial de la St. Louis, din 1904. După legendă, un vânzător de îngheţată, Arnold Fornachou, a rămas fără vase curate, astfel că nu a mai putut vinde îngheţată. Alături de el era un stand de vafe, lipsit cu totul de succes la public, din cauza căldurii. Fabricantul de vafe, emigrantul sirian Ernest Hamwi, s-a oferit să prepare cornete prin rularea vafelor sale, iar noul produs s-a vândut foarte bine şi a fost imediat copiat de alţi vânzători (David Avayou, Abe Doumar etc.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s