We <3 chocolate!!

Din pasiune pentru ciocolata…apare si al-2-lea post al meu!Ador sa mananc ciocolata,CLAR!!

Scurt istoric despre ciocolata:

Cand Cristofor Columb s-a intors din Lumea Noua, a adus cu el la curtea regelui Ferdinand si a reginei Isabella a Spaniei o seama de bogatii. Printre altele, boabele de cacao – seminte ale arborelui de cacao utilizate de indienii azteci pentru a prepara o bautura numita “chocolatl” (lichid cald). “Chocolatl” era considerata de catre acestia un dar al zeilor, o bautura divina, care fortifica trupul si lupta impotriva oboselii. Montezuma, imparatul aztec, isi trata oaspetii de seama cu aceasta bautura servita in pocale speciale de ceremonie. Boabele de cacao erau atat de valoroase incat erau utilizate si ca moneda de schimb. Se povesteste, de exemplu, ca puteai cumpara un curcan platind 4 boabe de cacao. In Europa secretul procesarii boabelor de cacao, a aromatizarii cu vanilie si scortisoara, a fost pastrat strict secret timp de peste 100 ani, accesul la ciocolata fiind rezervat curtilor regale si nobilimii. La mijlocul secolului al 19-lea, o companie englezeasca a introdus ciocolata “solida”. Asadar, publicul se putea bucura de ciocolata nu numai ca bautura. Trei decenii mai tarziu, in Elvetia, s-a descoperit ca laptele putea fi adaugat in ciocolata, astfel rezultand un produs nou, numit ciocolata cu lapte.
In timp ciocolata a fost considerata fie un desert delicios, fie medicament, fiind recomandata de medici pentru diferite afectiuni sau ca aliment indispensabil din ratia soldatilor. Simbolistica ciocolatei este legata de devotament, putere, dragoste.

Cateva mituri despre ciocolata:

Cele mai multe mituri despre ciocolata se refera la faptul ca ciocolata ingrasa. Este foarte adevarat ca atunci cand o consumam in cantitati foarte mari ciocolata devine inamicul siluetei, dar nu e atat de grav daca ne rasfatam din cand in cand si savuram o tableta de ciocolata. Ciocolata amaruie e mai bogata in cacao si contine mai putin zahar, asa ca e recomandata celor care tin o dieta. Exista  o gama variata de ciocolata amaruie: bogata in cacao, cu fructe confiate, cu alune, cu stafide.

Se mai spune ca ciocolata da insomnii. Daca o manaci la o ora tarzie, inainte de culcare, poate sa dea o usoara stare de agitatie din cauza cantitatii mari de cacao. In rest nu poate fi considerata o cauza majora a insomniilor de asemenea multa lume spune ca ciocolata accentuaeaza acneea si provoaca herpesul. Este un pic de adevar in aceasta afirmatie. Ciocolata contine un complex activ care are un efect activator asupra virusului herpetic, insa ar trebui sa consumati cantitati uriase pentru ca ciocolata sa provoace acesta afectiune.Un alt mit se refera la faptul ca ciocolata nu este recomandata celor care sufera de afectiuni ale inimii. Singurul adevar se refera la faptul ca ciocolata este un usor excitant, insa in ceea ce priveste continutul de grasimi cicolata are un procent scazut de acizi grasi saturati.

Ciocolata este un aliment care provoaca o stare de bine. Simtim nevoia sa mancam ciocolata pentru ca ea contine un precursor al serotoninei, o substanta care contribuie la starea noastra de fericire. Are efect antidepresiv si linisteste organismul in perioadele solicitante.

Asa ca mancati ciocolata, cu moderatie insa, dar nu va abtineti sa va oferiti o mica pauza de rasfat si placere!

Am pus si o reteta destul de simpla:Tortino de ciocolata (o prajitura de ciocolata)

Ingrediente pentru 4 portii: 100 gr. de ciocolata neagra, 80 gr. de unt, 80 gr. zahar pudra, 20 gr. faina, 2 oua medii, foarte putina sare. 4 forme de aluminiu date cu unt si faina.
Bucatile de ciocolata si cubuletele de unt se topesc in baie marina, amestecand cu o lingura de lemn. Cand compozitia este suficient de omogena, adauga zaharul in ploaie (atentie, altfel se aduna). Continua sa amesteci. Acum iei compozitia de pe foc si o lasi putin sa se raceasca. Dar trebuie sa ramana calduta.Bate ouale cu sarea. Apoi adauga-le in compozitie cu atentie, amestecand continuu cu lingura de lemn. Trebuie sa te asiguri ca se omogenizeaza perfect. Acum, poti cerne faina direct peste compozitie, amestecand continuu.Tapeteaza formele cu putin unt topit si faina (cat e nevoie – dar foarte putin). Varsa crema in fiecare forma pana la jumatate. Asteapta sa se racoreasca compozitia din forme, apoi lasa-le la frigider pentru aproximativ 1 ora.
Acuma vine greul – coacerea: daca in interior vei gasi sau nu ciocolata curgatoare depinde de timpul de coacere.
Preincalzeste cuptorul la 180 – 200 grade. Lasal cam 6 minute, maxim 8 minute in cuptor cuptor. La inceput, crema luceste. Apoi, pe masura ce se coace, va deveni din ce in ce mai mata, si apoi vei vedea ca incepe sa se umfle. Practic nu ar trebui sa astepti mai mult pentru ca daca se va umfla de tot nu vei mai gasi ciocolata curgatoare.Scoate tortinele din cuptor si scoate-le din forma cu multa grija pentru a nu le sfarama. Apoi, taie cu lingurita o bucatica … si va curge ciocolata.
Se poate servi si cu inghetata. Bon appetit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s