Unii spun că îngraşă, alţii că produc depresie, alţii că îţi dau energie. Un lucru e clar: nu putem trăi făra ele… IUBIM DULCIURILE.

Criza financiara a afectat, de departe, piete si industrii care altadata promiteau investitorilor numai profituri in crestere si oportunitati de afaceri tot mai mari. Astazi insa, putini sunt cei care se incumeta sa isi riste capitalul, in contextul in care multe afaceri dau faliment sau abia rezista pe piata. Insa, afacerile cu dulciuri sunt unele dintre cele mai bune investitii, la momentul actual.

Dulciurile raman produsele de lux pe care oamenii si le permit si in vreme de criza. In plus, producatorii de dulciuri spun ca stresul provocat de recesiune este chiar un stimulent bun pentru consumatorii de bomboane sau ciocolata. Mai mult, expertii americani considera ca productia de dulciuri este una dintre cele mai rezistente industrii in vremuri de recesiune.Vanzarile de dulciuri s-au majorat, anul trecut, cu 27% fata de incasarile din 2007, ajungand la 318 milioane de euro.

Pe mine m-au atras intotdeauna dulciurile si fiind gurmanda de fel, a inceput incet-incet sa ma atraga arta culinara. De exemplu, niciodata nu am stiut sa prepar o crema de zahar ars si mi se parea prea complicat sa ma iau dupa multitudinea de retete existente. Asa ca, dornica sa invat mereu ceva nou si sa aflu secretele minunatului desert, m-am adresat unui bucatar profesionist.

Cu delicatete si pasiune, acesta a gatit cea mai buna crema de zahar ars pe care am gustat-o in viata mea, iar acum va impartasesc si voua cum a reusit!A masurat 150 de g de zahar tos pentru caramel, a ales 8 oua mari si proaspete, 1 litru de lapte mai gras (gata fiert), 100 de g de stafide mari si frumoase, combinate (negre si galbene).Am observat ca pastra intr-un borcan mare zahar tos cu doua batoane mari de vanilie si nu folosea zahar vaniliat din comert.Intr-un vas a pus stafidele, iar peste ele a turnat doua linguri de apa clocotita si doua linguri de coniac de buna calitate si le-a lasat sa se se odihneasca.Intr-o tigaie mare, dar nu inalta, a pus zaharul pentru caramel intr-un strat uniform si la dat pe flacara mica, mica. Cand a inceput sa se inchida la culoare, a amestecat cu o coada de lingura de lemn, incorporand treptat zaharul. Trebuie evitata arderea acestuia!Caramelul este gata cand tot zaharul este de culoare bruna si incepe sa apara o spuma la suprafata acestuia. A luat apoi oala de pe foc si a miscat-o in asa fel incat zaharul topit sa se intinda uniform pe peretii acesteia si a dat-o la racit!Intr-un vas inalt se pun cele 8 oua si se adauga treptat 200 de grame de zahar cu vanilie, pana se ingroasa si se incorporeaza perfect. Apoi se pune laptele rece, amestecand continuu.Aceasta crema se pune in vasul cu zahar ars si deasupra se toarna stafidele aromate cu coniac. Vasul se pune in bain marie la cuptor, apa trebuind sa fie pana la jumatatea inaltimii cremei si, cel mai important, nu trebuie lasata sa fiarba. Daca observati ca se apropie de punctul de fierbere, se mai adauga apa rece!Este gata, cand crema de zahar ars nu curge la inclinarea oalei! Se lasa la racit in vasul in care a fost la cuptor cateva ore sau chiar o noapte intreaga. Se pune la frigider!Cand vreti sa serviti, se rastoarna oala rapid pe o farfurie si se decoreaza cu stafide, putin sirop din apa si zahar si frisca.

Incercati si voi s-o preparati pentru ca merita efortul pe deplin!

2 thoughts on “Unii spun că îngraşă, alţii că produc depresie, alţii că îţi dau energie. Un lucru e clar: nu putem trăi făra ele… IUBIM DULCIURILE.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s